• HCCMS Attendance Policy

    Importance of Attendance

    Daily school attendance is directly related to student performance, future graduation and habits in the workplace.
    ·Students must check in or out for the day by 11:30 am to be counted present.  (Examples: Full attendance for the morning or the afternoon.)
    For an absence to be considered excused; a note from the parent/physician must be received in the main office within 3 school days.
    ·Excused absences include: illness, immediate family serious illness or death, religious holidays, mandated government or court order appointments, conditions rendering school hazardous to health or safety.
    · A student must sign in by 11:30 am to be considered present. Students at HCCMS must be present to attend or participate in afterschool extracurricular activities (examples; games, dances, concerts, etc.)
    ·Students with more than 10 unexcused absences within the current or previous academic year will not be eligible to obtain a learner’s license on their 15th birthday. This is a requirement of the Department of Motor Vehicle Safety.
    ·To meet school CCRPI goals, students should not exceed 6 days absent in a school year.
    ·Students absent 15 or more days may be retained.
     
    HCCMS considers students who are present for each class each, school day as students with PERFECT attendance.
     
     
     

    DAILY BELL SCHEDULE: The faculty/staff and students of HCCMS will follow the bell schedule as listed below: 

    Monday, Tuesday, Thursday, and Friday:

    7th Grade Class Schedule

         
     

    Beginning/Ending Time

    Duration

    Activity

    HR

    7:30 - 8:00

    30 Minutes

    Breakfast, Arrival, Pre-Tiger Time

    1st

    8:00 - 8:25

    25 Minutes

    Tiger Time

    2nd

    8:25 - 9:25

    60 Minutes

    Connections/Professional Learning Community

    3rd

    9:25 - 10:25

    60 Minutes

    Connections/Professional Learning Community

    4th 

    10:25 - 11:25

    60 Minutes

    Academic

    5th 

    11:25 - 12:55

    95 Minutes (60 Minutes Class Time + 35 Minutes Lunch)

    Academic

    Lunch

    11:50 - 12:20

    30 Minutes

    Social Studies

    Lunch

    11:52 - 12:22

    30 Minutes

    Science

    Lunch

    12:20 - 12:50

    30 Minutes

    ELA

    Lunch

    12:22 - 12:52

    30 Minutes

    Mathematics

    6th

    12:55 - 1:55

    60 Minutes

    Academic

    7th

    1:55 - 2:55

    60 Minutes

    Academic

    8th Grade Class Schedule

         
     

    Beginning/Ending Time

    Duration

    Activity

    HR

    7:30 - 8:00

    30 Minutes

    Breakfast, Arrival, Pre- Tiger Time

    1st

    8:00 - 8:25

    25 Minutes

    Tiger Time

    2nd

    8:25 - 9:25

    60 Minutes

    Academic

    3rd

    9:25 - 10:25

    60 Minutes

    Academic

    4th

    10:25 - 11:55

    95 Minutes (60 Minutes Class Time + 35 Minutes Lunch)

    Academic

    Lunch

    10:40 - 11:10

    30 Minutes

    Social Studies

    Lunch

    10:42 - 11:12

    30 Minutes

    Science

    Lunch

    11:10 - 11:40

    30 Minutes

    ELA

    Lunch

    11:12 - 11:42

    30 Minutes

    Mathematics

    5th

    11:55 - 12:55

    60 Minutes

    Academic

    6th

    12:55 - 1:55

    60 Minutes

    Connections/Professional Learning Community

    7th

    1:55 - 2:55

    60 Minutes

    Connections/ Professional Learning Community

    Wednesdays (Wellness Wednesday/Club Days):

    7th Grade Activity Day Schedule

    Beginning/Ending Time

    Duration

    Activity

    HR

    7:30 - 8:00

    30 Minutes

    Breakfast, Arrival, Pre- Tiger Time

    1st

    8:00 - 9:05

    65 Minutes

    Activity Period 

    2nd

    9:05 - 9:55

    50 Minutes

    Connections/Professional Learning Community

    3rd

    9:55 -10:45

    50 Minutes

    Connections/ Professional Learning Community

    4th

    10:45 -11:40

    55 Minutes

    Academic

    5th

    11:40 - 1:10

    90 Minutes (55 Minutes Class Time + 35 Minutes Lunch)

    Academic

    Lunch

    12:05 -12:35

    30 Minutes

    Social Studies

    Lunch

    12:07- 12:37

    30 Minutes

    Science

    Lunch

    12:35 - 1:05

    30 Minutes

    ELA

    Lunch

    12:37 - 1:07

    30 Minutes

    Mathematics

    6th

    1:10 - 2:10

    55 Minutes

    Academic

    7th

    2:00 - 2:55

    55 Minutes

    Academic

    Activity Schedule
    8th Grade

    Beginning/Ending Time

    Duration

    Activity

    HR

    7:30 - 8:00

    30 Minutes

    Breakfast, Arrival, Pre- Tiger Time

    1st

    8:00 - 9:05

    65 Minutes

    Activity Period 

    2nd

    9:05 - 10:00

    55 Minutes

    Academic

    3rd

    10:00 -10:55

    55 Minutes

    Academic

    4th

    10:55 -12:25

    90 Minutes (55 Minutes Class Time + 35 Minutes Lunch)

    Academic

    Lunch

    11:00 - 11:30

    30 Minutes

    Social Studies

    Lunch

    11:02 - 11:32

    30 Minutes

    Science

    Lunch

    11:30 - 12:00

    30 Minutes

    ELA

    Lunch

    11:32 - 12:02

    30 Minutes

    Mathematics

    5th

    12:20 - 1:15

    55 Minutes

    Academic

    6th

    1:15 - 2:05

    50 Minutes

    Connections/Professional Learning Community

    7th

    2:05 - 2:55

    50 Minutes

    Connections/ Professional Learning Community